Potatismoussaka
4 portioner
Utrustning:
- Ugsform 25x33cm
- Stekpanna
- Matberedare
Ingredienser:
- 1,2 kg Potatis
- 200 g Riven Ost
- 1 st Gul lök
- 2 st Vitlöksklyftor
- 500 g Nötfärs
- 3 dl Krossade tomater med vitlök
- Salt och svartpeppar
- 5 dl Ostsås
- 1 dl Vispgrädde
Förberedelser:
- Skala och hacka lök
- Pressa vitlöken
- Slå på ugnen, 225 grader
Tillagning:
Köttfärssås:
- Stek löken och vitlöken i några minuter
- Tillsätt köttfärs
- Stek köttfärsen tills den är genomstekt
- Tillsätt Krossade tomater och vispgrädde
- Krydda med Salt och svartpeppar
- Ställ åt sidan
Potatis:
- Skala potatisen
- Skiva potatisen tunt i en matberedare
Potatismoussaka:
- Häll 2,5 dl ostsås i botten av ugnsformen
- Lägg i en tredjedel av potatisarna
- Bred ut hälften av köttfärssåsen
- Strö på riven ost
- Täck med en tredjedel potatis
- Bred ut resten av köttfärssåsen
- Strö på riven ost
- Lägg på resten av potatisen
- Häll på 2,5 dl ostsås
- Strö över riven ost
- Tillaga i nedre delen av ugnen i 60 minuter
- Lägg över ugnsfolie om ytan blir för mörk, kontrollera efter 30 minuter
- Potatismoussakan klar!